top of page

About Bart

The Alchemical Chef

 

Verbinding, creativiteit in het moment met mooie lokale producten van het seizoen

 

Bart’ s avontuurszin heeft hem halverwege de jaren 90 naar Costa Rica gebracht. Met een passie voor koken heeft hij hier een restaurant en klein hotel gebouwd en jarenlang geëxploiteerd. Hoewel Bart diverse ondernemingen heeft opgezet en heeft helpen opzetten in de reisbranche, makelaardij en import/export, is koken steeds een terugkerend element en rode draad in zijn leven.

De passie van het koken zit voor Bart in de “alchemie” die voedselbereiding met zich meebrengt. Binnen een keuken zijn het de ingrediënten die transformeren tot een gerecht, en met de bereiding verbonden is de transformatie die in mensen kan plaatsvinden met behulp van de presentatie van een gerecht, met sfeer setting, met een authentieke verbinding en gastvrijheid.

Bewustwording, gezondheid en voedsel gaan vanzelfsprekend samen in zo’n alchemie. 

 

De culinaire reis van Bart is begonnen met Indonesisch, Thais en Oosters fusion koken. In Portugal is hij in aanraking gekomen met Mediterrane keukens, waar hij onmiddellijk werd gegrepen door met passie geproduceerde ambachtelijke producten.

 

In Nederland heeft hij zich verdiept in voedsel en gezondheid, orthomoleculaire principes en is hij nu uitgekomen bij voeding, bewustwording en creatieve processen, pure verse lokale produkten. Bart geeft kookworkshops, doet biologische catering en verhuurt zich als kok op retraite lokaties.

Eigen is het koken met wat er op “op dit ogenblik” is, zonder receptuur. Deze manier van “instant” koken verbindt voor hem het best plek, mensen en het energiewerk dat er plaatsvindt. Vanzelfsprekend is het streven altijd zinnenprikkelend voedsel te bereiden.

Barts’ Culinaire levensloop

 

Costa Rica / zoet, zout, pikant, zuur

  • Restaurant Balcón de Uvita gebouwd, gemanaged en gecheft met focus op balans zoet, zout, pikant en zuur (Oriental menu)

 

Algarve Portugal / mediterranees, ambachtelijk, smaak van pure ingrediënten

 

Panama Boca Chica / Italiaans, ingrediënten rule, how pure can it get?

 

Nederland / Gezonde voeding, orthomoleculair, life style, bewustzijn en verbinding met voedsel

  • Kok in diverse restaurants

  • Oprichter GezondBewust

  • Eigenaar The Alchemical Kitchen; retraite chef, bijzondere en gezonde catering, workshops, “food projects”

bart website portret.png
bottom of page