top of page

Primeur: The Alchemical Kitchen en Schaapskudde Orvelte organiseren workshop worstmaken

Help de kudde, eet schaap!


De Schoonebeeker Heideschapen van de Orvelter kooi helpen onze natuur en landschap te verbeteren. Net als vroeger begrazen schapen de heide en zorgen ze voor ecologische diversiteit en verspreiding van zaden in de natuur.

Oude schapen verliezen tanden en kiezen, enkele schapen worden kreupel, “springers” springen over omheiningen …. Om een optimaal gezonde kudde te hoeden, selecteert de herder dieren die naar de slacht gaan. Schaap eten helpt daarom de kudde in stand te houden!


Stelling: schaap is lekkerder dan lam, vooral Schoonebeeker schaap

Nog steeds zijn lam en schaap zijn relatief onbekend bij grote groepen Nederlanders. Onbekend maakt onbemind.

Als we schaap eten, eten we vooral lam, dat wil zeggen dieren jonger dan een jaar. Meestal komt dat lam uit Australië of Nieuw Zeeland en het snel groeiende Texels lam is in opmars. We eten dieren van nog geen jaar oud, veelal afkomstig uit verre delen van de wereld en van snelgroeiende rassen, gefokt voor intensieve vleesproduktie. Voor een deel bepaalt het aanbod de vraag.

Het spreekt vanzelf dat vlees van de kudde verantwoord vlees is. De dieren krijgen geen medicijnen, grazen het hele jaar door in de natuur hier gelijk in de buurt. Vijf sterren biologisch en lokaal. De herder controleert dat de dieren voor de slacht ontstresst van transport zijn op locatie bij de slager (dicht bij de kooi). Schoonebeekers groeien langzaam en zijn daarom niet interessant voor commerciële vleesproductie.

Echter de “uitval” van de kudde staat qua kwaliteit wél op nummer 1! Het Schoonebeeker schapenvlees is bij kenners bekend als lekkernij. Puur met een vleug wild smaak. Schaap is voller van smaak dan lam.

Een volwassen dier van de kudde weegt het dubbele (ca. 100kg) van een lam of jaarling. De herder krijgt op dit ogenblik nog helaas dezelfde prijs voor het hele dier.

Daar moet verandering in komen. De kooi wil laten zien, laten proeven, laten beleven dat schaap een eerlijke prijs verdient. Sterker: het bewijs moet geleverd worden.


Wij willen je het bewijs leveren in de Workshop worst maken op 22 maart


Ettore di Carlo is een Italiaanse chef die als geen ander zijn passie voor ambacht deelt. In deze workshop leer je waarom een goede worst duurder is, maak je zelf verse Italiaanse worst en Merquez worstjes van schapenvlees van de kooi. Natuurlijk neem je voor thuis wat worsten mee.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page